Dasz radę z QUIZEM o daniach PRL-u? Przeciętny wynik to 6/10
Choć półki sklepowe świeciły pustkami, a dostęp do składników bywał ograniczony, kreatywność w kuchni wcale nie miała granic. W czasach PRL-u powstały potrawy, które do dziś wspominane są z rozrzewnieniem – i to nie tylko z powodu nostalgii, ale też zaskakująco dobrego smaku. Jedzenie z czasów PRL-u to temat pełen kontrastów – od domowych hitów po stołówkowe klasyki.
Kto pamięta mielone z ziemniakami i marchewką z groszkiem, jajko w majonezie na każdej uroczystości czy kultową sałatkę jarzynową? A co z legendarnymi blokami czekoladowymi, oranżadą w woreczkach albo zupą nic? Choć dla dzisiejszych smakoszy mogą brzmieć jak kulinarne kurioza, dla wielu to właśnie smaki dzieciństwa i rodzinnych spotkań.
Przenieś się na chwilę do tamtych lat i sprawdź, ile pamiętasz z kuchennych realiów PRL-u. Jedzenie z czasów PRL-u to nie tylko historia talerza, ale i obraz epoki, w której trzeba było sobie radzić... smacznie i pomysłowo.